top of page
Silence | Ruinerwold
Silence | Ruinerwold

zo 05 mrt

|

Bartholomeuskerk, Ruinerwold

Silence | Ruinerwold

Welke betekenis heeft stilte in een tijd waarin alles in beweging lijkt te zijn? In aanloop naar de paastijd verkent Kamerkoor NEXT met Silence de relatie tussen muziek en stilte met werken van o.a. Messiaen, Poulenc en De Leeuw.

De ticketverkoop is gesloten.
Andere concerten bekijken

Tijd en locatie

05 mrt 2023, 15:30

Bartholomeuskerk, Ruinerwold, Blijdenstein 3, 7961 LH Ruinerwold, Nederland

Over het evenement

Welke betekenis heeft stilte in een tijd waarin alles in beweging lijkt te zijn? En welke functie heeft de stilte in muziek? In aanloop naar de paastijd, al eeuwenlang een periode van bezinning en reflectie, verkent Kamerkoor NEXT met Silence de relatie tussen muziek en stilte. Van de verstilde harmonieën van Olivier Messiaen tot de Cinq Hymnes van Ton de Leeuw: Apaise ton âme et contemple cette splendeur en silence - kalmeer de ziel en aanschouw deze pracht in stilte.

In dit a-capellaprogramma o.l.v. Fokko Oldenhuis figureren componisten die zich elk op hun eigen manier lieten inspireren door de stilte. Zo schreven zowel Gesualdo, enfant terrible van de Renaissance, als de Franse Poulenc een serie motetten op teksten voor de Stille Week. In Messiaens O sacrum convivium klinken verstilde harmonieën die langzaam over elkaar heen schuiven, waardoor een prachtig klankenpalet ontstaat. Een hoogtepunt in het programma zijn de twee delen uit de Cinq hymnes van Ton de Leeuw - een muzikale zetting van teksten van Kabir Das, een 15e-eeuwse Indiase dichter, die oproept om met meditatie en contemplatie het mystieke zichtbaar te maken.

Tickets kunnen worden gereserveerd via de site van Vrienden van Blijdenstein

Programma

Hildegard von Bingen Antifoon De Virginibus

Francis Poulenc Quatre motets pour le temps de pénitence

Jean Mouton Nesciens mater

Olivier Messiaen O sacrum convivium

Carlo Gesualdo Vier motetten

Ton de Leeuw  Delen uit Cinq hymnes

Andere concertdata

vr. 17 maart 2023: Pieterskerk, Utrecht

zo. 19 maart 2023: Johanneskerk, Amersfoort

Deze concertreeks wordt mede mogelijk gemaakt door steun van de Gemeente Utrecht, KF Hein Fonds, Iona Stichting, Mien van ‘t Sant Stichting en Suzanne Hovinga Stichting.

Deel dit evenement

bottom of page