top of page
Silence | Amersfoort
Silence | Amersfoort

zo 19 mrt

|

Johanneskerk

Silence | Amersfoort

Welke betekenis heeft stilte in een tijd waarin alles in beweging lijkt te zijn? In aanloop naar de paastijd verkent Kamerkoor NEXT met Silence de relatie tussen muziek en stilte met werken van o.a. Messiaen, Poulenc, De Leeuw en Beljon.

Tickets zijn binnenkort beschikbaar!
Ga terug

Tijd en locatie

19 mrt 2023, 15:30

Johanneskerk, Westsingel 30, 3811 BB Amersfoort

Over het evenement

Welke betekenis heeft stilte in een tijd waarin alles in beweging lijkt te zijn? En welke functie heeft de stilte in muziek? In aanloop naar de paastijd, al eeuwenlang een periode van bezinning en reflectie, verkent Kamerkoor NEXT met Silence de relatie tussen muziek en stilte. Van gregoriaanse gezangen, ook wel het geluid van de stilte genoemd, tot delen uit de contemplatieve Cinq Hymnes van Ton de Leeuw: Apaise ton âme et contemple cette splendeur en silence - kalmeer de ziel en aanschouw deze pracht in stilte.

In dit a-capellaprogramma o.l.v. Fokko Oldenhuis figureren componisten die zich elk op hun eigen manier lieten inspireren door de stilte en verstilling. Zo schreven Gesualdo en Poulenc hun motetten op teksten voor de Stille Week en bestaat Messiaens O sacrum convivium uit een verstilde verschuiving van harmonieën. Ton de Leeuw maakte voor zijn Cinq hymnes gebruik van teksten van Kabir, een 15e-eeuwse Indiase dichter, die oproept met meditatie en contemplatie het mystieke tastbaar te maken. Slotstuk van het programma is het indrukwekkende Te Deum / Min al Acmaaq van Gerard Beljon, die zich liet inspireren door de hartverscheurende klaagzangen van Afghaanse vrouwen onder het bewind van de Taliban en een westerse en oosterse muzikale taal met elkaar verweeft in zijn muziek.

Programma

Hildegard von Bingen Antifoon De Virginibus

Francis Poulenc Quatre motets pour le temps de pénitence

Olivier Messiaen O sacrum convivium

Carlo Gesualdo Vier motetten

Ton de Leeuw  Delen uit Cinq hymnes

Gerard Beljon Te Deum / Min al Acmaaq

Andere concertdata

zo. 5 maart 2023: Bartholomeuskerk, Ruinerwold 

vr. 17 maart 2023: Pieterskerk, Utrecht

Deze concertreeks wordt mede mogelijk gemaakt door steun van de Gemeente Utrecht, KF Hein Fonds, Iona Stichting, Mien van ‘t Sant Stichting en Suzanne Hovinga Stichting.

Tickets

  • Concertkaart

    Van € 15,00 tot € 17,50
    Verkoop geëindigd op
    • € 17,50
    • € 15,00

Totaal

€ 0,00

Deel dit evenement

bottom of page