top of page
O - verwondering rondom Kerst | Utrecht
O - verwondering rondom Kerst | Utrecht

za 16 dec

|

Nicolaïkerk, Utrecht

O - verwondering rondom Kerst | Utrecht

Waar Kerst vroeger een uitsluitend religieuze beleving was, is het accent verschoven naar een meer sociale viering waarin het samenzijn belangrijk is. Iedereen viert het op zijn eigen manier, voelt ook aan dat het een bijzondere tijd is. Maar waarom dan?

De ticketverkoop is gesloten.
Andere concerten bekijken

Tijd en locatie

16 dec 2017, 20:15

Nicolaïkerk, Utrecht, Nicolaaskerkhof 8, 3512 XC Utrecht

Over het evenement

De betekenis van Kerst in onze samenleving verandert. Waar Kerst vroeger een uitsluitend religieuze beleving was, is het accent verschoven naar een meer sociale, gezellige viering waarin het samenzijn met familie en vrienden belangrijk is. Iedereen viert het op zijn eigen manier, maar hoe je er ook tegenaan kijkt, iedereen voelt aan dat het een bijzondere tijd is. Maar waarom dan? Zijn het de kaarsjes in het donker, de goede gesprekken en het samenzijn met familie en vrienden, de warmte binnen en de kou buiten, of je favoriete Christmas carols? We kunnen er de vinger niet op leggen, maar dat het een tijd van verwondering is, staat vast.

Binnen deze context zingt Kamerkoor NEXT voor het tweede jaar op rij een serie kerstconcerten. Na het grote succes van de kerstconcerten vorig jaar met Jan Terlouw, waarin een terugkeer naar de basis van het kerstfeest centraal stond, kiest NEXT er dit jaar voor om een voorstelling rondom het concept ‘verwondering’ te maken. Daartoe gaat NEXT de samenwerking aan met een lichtkunstenaar. In een donkere kerk wordt de verwondering van het publiek maximaal geprikkeld door een samenspel van muziek en lichtprojecties. Het hele gebouw wordt betrokken in de voorstelling. Ook in de muziekkeuze zoekt NEXT de verwondering op. Pärt’s antifonen, waarnaar de programmatitel is vernoemd, beginnen allemaal met een kreet van verwondering: ‘O’…! En wat spreekt meer de verwondering meer aan dan de complexe polyfonie van Victoria en Guerrero? Acht- en zelfs twaalfstemmige stukken wisselen elkaar af. Maar het hoogtepunt van onze verwondering vormt het 40-stemmige Spem in alium van Thomas Tallis.

Programma

Tomás Luis de Victoria Magnificat sexti toni

Arvo Pärt Magnificat Antiphonen

Francisco Guerrero Regina caeli laetare, Ave Maria

Tomás Luis de Victoria Alma redemptoris mater,  Regina caeli laetare

Thomas Tallis Spem in alium

Arvo Pärt Da Pacem, Domine

Tickets

 • Concertkaart

  Van € 10,00 tot € 15,00
  Verkoop geëindigd op
  • € 15,00
   +€ 0,38 servicekosten
  • € 10,00
   +€ 0,25 servicekosten

  Totaal

  € 0,00

  Deel dit evenement

  bottom of page