Mariavespers Monteverdi & tournette Italië

Kamerkoor NEXT zingt de Vespro della Beata Vergine (Mariavespers) uit 1610 van Claudio Monteverdi, in samenwerking met ensemble The Northern Consort. Het is geen toeval dat NEXT dit werk programmeert in het 450e geboortejaar van Monteverdi. Met Historically Informed Performance als uitgangspunt, een unieke orkestratie, de originele gregoriaanse inleidingen gezongen door specialiste Simone van den Dool en alle solopartijen bezet vanuit het koor, belooft dit concert een hoogtepunt te worden in het nog prille bestaan van NEXT.

Monteverdi imponeert de luisteraar in dit monumentale werk door de veelheid aan stijlen die hij in dit werk tentoonspreidt. Hij schreef de vespers in als een open sollicitatie voor de post van pauselijke kapelmeester. Hoewel hij het helaas niet werd, kon hij twee jaar later wel rekenen op de bijna net zo prestigieuze post van kapelmeester in de San Marco, Venetië: destijds het wereldcentrum van de muziek. De Mariavespers waren voor die tijd zeer vooruitstrevend gecomponeerd en bereidden de weg voor de overgang van de renaissance naar barok.

NEXT probeert de historische uitvoeringspraktijk zo goed mogelijk te benaderen. Hiervoor werken we samen met barok- en renaissancespecialist Adrián Rodríguez van der Spoel, die met ons repeteert en een lezing verzorgt tijdens de publiek toegankelijke repetitiedag in Akoesticum op zondag 14 mei. De psalmdelen zullen worden ingeleid door Simone van den Dool, specialiste op het gebied van gregoriaanse zang. De musici van The Northern Consort spelen op authentieke barokinstrumenten.

Naast het concert in Utrecht geeft NEXT ook nog twee concerten in Italië, op 20 mei in Novara en op 21 mei in Lodi Vecchio. Met het concert in Utrecht sluit NEXT het Monteverdi-project af. Het is tevens het laatste concert van het seizoen 2016-2017, een seizoen waarin een groot publiek kennis heeft kunnen maken Kamerkoor NEXT.

elise_mathilde_fonds

kfhein-fonds

 


prins-bernhard-cultuurfonds_rgb_logo-800x846px vsbfonds-pay-off-web